Sahara Masters 2009 mediji

Lep pozdrav!

Pošiljam vam informacijo, ki bi lahko bila zanimiva v svetu športa v vaši oddaji in na vaši internetni strani. Na puščavskem rally-u Sahara Masters v Tuniziji, nastalemu na podlagi znamenitega dolgoletnega rally-a El Chott, je sodelovalo tudi več Slovencev, ki so tekmovali tako z avtomobili kot motorji. Dirka se je končala in rezultati naših tekmovalcev so izvrstni. Tako v profesionalni kategoriji avtomobilistov kot tudi motoristov so slavili Slovenci. V soboto se vračajo domov s pokali v rokah.

Marsikdo je prepričan, da v Sloveniji nimamo resnih možnosti konkurirati v mednarodnem motošportu. A takšno prepričanje je zgolj posledica nezavedanja, da je motošport še kaj več od Formule 1, moto GP in WRC.

Če odštejemo sloviti Rally Dakar, ki se mu občasno uspe prebiti na vidno mesto v slovenskih medijih, predvsem po zaslugi našega puščavskega lisjaka Mirana Stanovnika, je področje puščavskih relijev pri nas povsem prezrto. Dandanes si Dakarja brez profesionalizma več ne moremo predstavljati, zato pa afriška celina gosti še celo vrsto manjših, a nič kaj enostavnejših dirkaških preizkušenj. Vzhajajoča zvezda, plod truda ekipe nemškega organizatorja Gerda Töpperwiena, kjer posebej izstopa bivša dakarska tekmovalka Andrea Mayer, je novi tunizijski rally Sahara Masters.

Sahara Masters je dirka po brezpotjih Tunizije, kjer se tako amaterski kot profesionalni tekmovalci na motorjih, v avtomobilih in tovornjakih borijo z ozkimi vijugastimi potmi puščavskih gora, neskončnostjo kamnitih puščav, prepredenih s presušenimi rečnimi koriti, in seveda morji peščenih sipin. Hitrost je še najmanj, kar šteje, kdor hoče zmagati, mora pokazati izredno psihofizično vzdržljivost in odlične navigacijske sposobnosti. Kot kaže, imamo Slovenci zanesenjake, ki so takšnih velikih dosežkov sposobni.

Med avtomobilisti profesionalne skupine smo Slovenci zmagali. Že od samega začetka dirke držala vodstvo ekipa, ki jo sestavljata voznik Andrej Grčman in navigator Darko Goriup – Mišo. Izkušnje Goriupa, veterana puščavskih dirk od El Chotta preko Erg Orientala do Dakarja, kjer sta z Janezom Krivicem leta 2007 kot prva Slovenca s tekmovalnim tovornjakom zapeljala na obalo Rožnatega jezera pri Dakarju, in zagnanost Grčmana, sicer popolnega novinca dirkaških preizkušenj, očitno sestavljajo zmagovito kombinacijo. Goriup, ki pozna Tunizijo in Saharo skoraj bolje kot lasten žep, do potankosti pa obvlada tudi zahtevne priprave na dirke in taktiziranje, brez katerega resnih rezultatov ne more biti, je z doseženim zadovoljen, izrecno pa je pohvalil organizatorje tekmovanja zaradi odlično pripravljene tekmovalne knjige – roadbooka, glavnega orodja navigatorja. Pravilno branje roadbooka je osnova puščavskih tekmovanj in pogoj, da sploh prideš na cilj. Tekmovanje sicer ocenjuje kot zahtevno, čemur priča tudi velik osip tekmovalcev iz profesionalne kategorije, kjer se vozijo daljše in zahtevnejše etape, v amatersko, kjer so etape precej lažje.

Tudi med profi motoristi smo Slovenci na čelu – zmagal je vedno odlični Stanovnik, ki se pripravlja na naslednji Dakar. Stanovnik je bil prav tako zelo zadovoljen z organizacijo tekmovanja, predvsem v luči tega, da se odvija prvič. On je prav tako vodil že od samega začetka preizkušnje.

Zanesenjaštvo naših tekmovalcev obrodi bogate sadove in postavlja Slovenijo v sam vrh motošporta, sploh v primerjavi z njihovo konkurenco, ki ima večinoma na voljo bistveno večja sredstva za dosego svojih ciljev. A očitno je, da pri puščavskih relijih to ni vse.

kaj načrtujemo

februar - Laos, Tajska
april - s terenci v Iran
poletje - jadranje Grčija
avgust - Makedonija in Črna gora s terenci