Tajska 2005

Tajska februar 2005

 

Tako kot vsake zimske počitnice smo se tudi letos družinsko odpravili na potapljanje v tople kraje.

Poleti do Tajske so tako dolgi in dragi, da potovanje za en teden ni smiselno. Ravnateljica gimnazije je Maši odobrila še dodaten teden počitnic, zato smo se lahko na pot odpravili za 14 dni.

Prvi teden je bil namenjen potapljanju na precej odmaknjenem otoku Lanta, ki leži v Andamanskem morju, enem od najlepših svetovnih akvatorijev. Priti do Lante sploh ni enostavno. Najprej z avtom do Munchna, z letalom do Dohe in naprej do Bangkoka. Ker smo prišli pozno zvečer, smo morali prespati, v zelo prijetnih bungalovih, v bližini letališča in nadaljevati naslednji dan, z letalom do mesta Krabi. S taksijem z letališča do postajališča za lokalne prevoze, potem pa dve in pol ure vožnje z lokalnim kombijem, ter dva trajekta in že si v Ban Sala Dan-u na Lanti. Iz Ljubljane, vse skupaj dober dan in pol.

Potapljanje, domačini, plaže in vzdušje na otoku je več kot vredno naporne poti. Z ladjo smo vsak dan odpluli na otoke in čeri, raztresene na tem delu Andamanskega morja. Potapljanje v vodi, ki ima ves čas 30 stopinj, med koralnimi grebeni, kirnjami, tropskimi ribami, barakudami in morskimi psi je nekaj, kar je pač treba doživeti. Za mene je bil nedvomno vrhunec potop na čeri Hin Daeng, kjer smo srečali skoraj 5 metrov veliko manto, ki je vsaj 15 minut plavala samo nekaj metrov od nas.

Cene so v primeri z drugimi potapljaškimi lokacijami po svetu ugodne, saj stane najem bungalova s klimo cca 7 EUR na osebo, vsak potop pa me je stal cca 20 EUR (tanks + weights, transfer, ladja, zajtrk, kosilo).

Naslednji teden je bil za nas nekakšna Tajska za telebane. V 6 dneh, kolikor smo jih imeli na razpolago, smo si hoteli na kratko ogledati večino znamenitosti te raznolike dežele. Meni osebno se zdi ta način kar primeren, saj si lahko za naslednja potovanja vzameš dovolj časa izključno za stvari, ki te resnično zanimajo.

Vmes smo bili, kot pravi turisti, za eno uro v Laosu, si ogledali farmo slonov, kač, gorska plemena “dolgih vratov” in “velikih ušes”, gojišče metuljev in orhidej, z več kot 50 km/h s čolni drveli po brzicah reke Kong in srečno preživeli brodolom, si ogledali nešteto budističnih templjev, vmes pa veselo tavali po tržnicah med poceni originali znanih blagovnih znamk in uživali v lokalni hrani (tipičen obrok stane manj kot 1 EUR).

V 14 dneh smo leteli na osmih poletih s šestimi letalskimi prevozniki, spali v sedmih različnih prenočiščih in uporabili vse vrste prevozov od letal, kombijev, taksijev, motorjev in tuk-tukov, pa do ladij, trajektov, motornih čolnov in slonov.

Razen oddaljenosti in zato sorazmerno dragih letalskih prevozov, je Tajska skoraj sanjski turistični cilj. Izjemna prijaznost vseh domačinov in pa cene potapljanja, hrane in bivanja, ki so vsaj za sedaj še izjemno ugodne, so zame dovolj dober razlog za to, da bo naše potapljanje 2006 skoraj zanesljivo v Andamanskem morju.

 Munchen – Doha – Bangkok – Krabi – Bangkok – Chiang Mai – Chiang Rai – Mae Sae – Chiang Mai – Bangkok – Doha – Munchen

kaj načrtujemo

februar - Laos, Tajska
april - s terenci v Iran
poletje - jadranje Grčija
avgust - Makedonija in Črna gora s terenci