raidi po Sahari splošnoMal d’Africa (afriška bolezen)
Morda so Italijani v svojem besednjaku res izumili pravi izraz za obsedenost nekaterih ljudi s tem neverjetnim, z ničimer primerljivim kontinentom. Potovati po Afriki, biti tam, je doživetje, ki ga je mogoče sprejeti le s popolnim očaranjem ali popolnim odporom.
 (Milan Pajk)

 

Raid-i po Sahari severne Afrike

 

Če te mika vožnja po sipinah pod vročim nebom severne Afrike in večeri daleč od civilizacije, pod šotori sredi Sahare, se nam pridruži na eni od saharskih ekspedicij.

Jeseni 99 se je iz Sahare uspešno vrnila 22 članska odprava, prvega slovenskega raid-a Tunizija 99. Prevozili smo skoraj 4000 km, preživeli skupaj 14 napornih, vendar prijetnih dni in odkrili nekaj prečudovitih krajev, prav v osrčju Sahare. Od takrat naprej se vsako leto vsaj enkrat, običajno pa dvakrat, odpravimo v saharski pesek. Do sedaj se je teh odprav v peščena prostranstva severne Afrike nabralo precej čez dvajset.

Zakaj organiziran raid? Če se v Saharo odpraviš sam, ima to nedvomno nekaj prednosti. Sam lahko izbereš čas, ko se boš odpravil v Afriko, lahko si izbereš pot, ki ti najbolj ustreza, ni se ti treba prilagajati ostalim udeležencem in če varčuješ, lahko prihraniš kakšen euro (organiziranje skupine in vodiči so velik strošek). Zaradi varnosti se je seveda modro gibati samo po utečenih turističnih poteh, tako kot množice ostalih turistov. Veliko slabša možnost je potovanje z “organizatorji” in “vodiči”, ki so bili v Sahari enkrat ali dvakrat, včasih pa celo sploh nikoli, in temu primerno poznajo teren in lokalne razmere.

Na drugi strani, pa ti organizirana skupina zagotavlja večjo varnost. Najlepši predeli Sahare in odmaknjene oaze so dosegljivi samo z izkušenimi vodiči, še najbolje z lokalnimi Arabci, strošek vodiča na udeleženca, pa je pri večji skupini seveda nižji. V primeru okvare vozila ali kakršnegakoli problema z zdravjem ali oblastmi, je poznavanje lokalnih prebivalcev, njihovih navad in jezika, skoraj nujen pogoj za nadaljevanje poti.

Saharski raid-i so običajno konec aprila in začetek maja ali pa oktobra in v začetku novembra. Običajno trajajo 14 dni. Primerni so tudi za družine z otroci nad 3 leti starosti.

Pridružiš se nam lahko kot voznik s svojim terencem ali pa kot sopotnik v enem od naših vozil.

 

raid soferji

raid za voznike

 

 

 

 

 

 

raid sopotniki

raid za sopotnike