Namibija 2014

Južna Afrika, Namibija, Zambija, Botswana
avgust 2014

Posadka : Anita, Uroš, Grega, Helmut, Erich, Mišo

 

Ker je z lanske poti po jugu Afrike ostalo še nekaj neizvedenih neumnosti, smo v avgustu sestavili mednarodno posadko popotnikov : 2 avstrijca in štirje slovenci v dveh terencih. Organizacije sem se lotil že maja, kar bi moralo biti po moji oceni dovolj zgodaj. Vendar je avgust v južni Afriki glavna sezona, zato sem imel kar nekaj problemov z logistiko. Na koncu se je vse zložilo v smiselno celoto, čeprav je bilo časovno kar precej napeto.

Logistika :
Z GoOptijem do Dunaja, zvečer letalo do Dubaja, dopoldne letalo do Cape towna, spanje v Cape townu, zgodaj zjutraj letalo do Windhoeka, 15 dni Toyota rent a car in spanje v šotorih Namibiji, Botswani in Zimbabweju, zgodaj zjutraj letalo do Cape towna, Hyundai kombi rent a car, dve noči v RSA, popoldne letalo do Dubaja, noč na Dubajskem letališču, dopoldne let do Dunaja, GoOpti do Ljubljane in po treh tednih smo bili spet doma.

Počeli smo vse kar, se za jug Afrike spodobi : plezali na prekrasne sipine v puščavi Namib, od blizu opazovali tjulne v eni največjih kolonij na svetu, boardali (dokaj neuspešno) po pesku na Skeleton coastu, občudovali okamenela drevesa in predzgodovinske slikarije, učili smo se prvinskega načina življenja ljudstva Damara, se kopali v toplih izvirih sredi puščave, preživeli dan s hitro izginjajočimi Himbami, hranili divje geparde in se igrali z “udomačenimi”, podolgem in počez prevozili narodni park Etosha, zvečer skoraj povozili slona, se z čolni spustili po Zambeziju na najbolj divjem raftingu na svetu, z Bušmani smo se učili preživetja v naravi,  povzpeli smo se na Mizasto goro v Cape townu, slikali na Rtu dobre nade, sprehodili med pingvini in na se koncu za posladek potapljali z belimi morskimi psi.

V Etoshi in zunaj nje smo videli nebroj živali od žiraf do slonov, nosorogov, gepardov, springbookov, tjulnov, kudujev, zeber, pingvinov, hijen, šakalov, divjih svinj …

Predvsem pa smo veliko jedli. Meso v Namibiji in Botswani je smešno poceni. Kilogram goveje pljučne pečenke je okoli 6 EUR, zebrine pa okoli 3 EUR. Zato je bila pri nakupovanju hrane edina dilema, kdo med nami bo pojedel 500 gramski steak, kdo pa 400 gramskega. Še Helmut, ki je med nami največji jedec, je po nekaj kilogramih mesa, ki ga je pojedel vsak od nas priznal, da je to na robu njegovih zmožnosti.

Jug Afrike je res malce daleč in tudi ne poceni, vendar vseeno vreden poti

 

V 21 dneh smo prevozili skoraj 6000 km

 

kaj načrtujemo

februar - Laos, Tajska
april - s terenci v Iran
poletje - jadranje Grčija
avgust - Makedonija in Črna gora s terenci