Maroko 2016 oktober

Maroko oktober 2016

 

Oktober je prinesel kratek, enotedenski skok v Maroko. Bilo nas je sedem, večina prvič v Afriki. Dokazali smo, da si je možno, z dvemi najetimi avtomobili, v samo šestih dneh ogledati precej znamenitosti te severnoafriške kraljevine. Sprehodili smo se po mošeji Hasana drugega v Casablanci, nakupovali tajine in babuše v ozkih uličicah medine Meknesa, zatiskali nosove v strojilnicah kož v Fesu, se igrali z opicami med orjaškimi cedrami v Azrouju, na kamelah prejahali Erg Chebbi, zajtrkovali v oazi sredi peska, malce povohali Gorge de Todra, z vseh kotov poslikali Ait Benhaddou, ter porabili cel dan za nakupovanje v medini Marakesha in ogledu najbolj slikovitega trga v severni Afriki – Jemaa el-Fnaa. Med potjo smo popili 4073 čajev in pojedli 512 tajinov, 57 ovčjih kotletov, pa tudi nekaj špagetov in vegetarijanskih kus-kusov.

 

Severna Afrika je področje z visoko stopnjo tveganja terorizma in Maroko pri tem ni izjema. Tudi mi se nismo mogli popolnoma izogniti grožnji terorističnih napadov. V manj obljudenem delu mesta Fes, se nam je v ozkih ulicah medine pridružila skupina kakih dvajset trinajstletnic, ki so se ravno vračale iz šole, nevarno oboroženih z šolskimi zvezki in knjigami. Lep del poti smo prehodili skupaj, obkroženi z najstniškim čebljanjem in sramežljivimi pogledi.  S prijaznimi nasmehi in prisrčnim pozdravljanjem so nam dodobra nagnale strah v kosti. Pri otrocih v teh letih nikoli veš, če ne nosijo v šolski torbi 250 kilogramski satelitsko voden projektil z ameriške letalonosilke ali vlečejo za sabo osemtonski tovornjak-bombo, napolnjen z žeblji, razbitim steklom in tremi tonami TNT-ja. Na koncu smo se iz te ekstremne situacije rešili dokaj dobro, z mnogo prisrčnega poslavljanja in smejanja. Najslabše jo je odnesla Marica, ki je poleg vseh ostalih prijaznosti, dobila še po en nežen najstniški poljub na vsako lice. Seveda bi se za vse lahko končalo še mnogo slabše. Lahko bi nas peljale k sebi domov, kjer bi nas z brutalnimi grožnjami prisilili, da skupaj z njihovo družino spijemo metin čaj in pojemo kakšno od odličnih maroških sladic.

 

Na koncu sem dobil občutek, da je lahko tudi šest dni lahko spodoben okvir za prvi stik z Afriko, posebej za tiste, ki si zaradi različnih obveznosti ne morejo privoščiti daljšega potovanja. Ni nemogoče, da bomo kaj podobnega še kdaj ponovili.

 

kaj načrtujemo

februar - Laos, Tajska
april - s terenci v Iran
poletje - jadranje Grčija
avgust - Makedonija in Črna gora s terenci