islandija 2013

Islandija avgust 2013

Že v začetku leta 2013 je pri Mitji in meni začela dozorevati ideja, da bi avgustovsko grško vročino nadomestili s hladnim in nepredvidljivim islandskim vremenom. Do dokončne izvedbe v avgustu se je, kot je to zadnje čase pogosto, pridružil še Helmut s svojim bratcem. Tako smo bili na pot pripravljeni s tremi enakimi Toyotami HDJ 80. Ker je v Toyotah veliko prostora, se je hitro našlo dovolj in preveč sopotnikov za skupno pot na sever.

 Zadnje čase ima Mitja kronično pomanjkanje časa, zato smo transfer po Evropi skrajšali na minimum. To je pomenilo, da smo 1700 km iz Ljubljane do Hirtshalsa na severu Danske morali prevoziti v enem kosu, v 19-tih urah. Sledila je precej divja enodnevna plovba do Ferskih otokov, s trajektom, precej manjšim od tistih, ki smo jih navajeni iz Sredozemlja. Tri dni na Ferskih otokih je bilo ravno prav časa, da smo jih prevozili podolgem in počez in si ogledali vse, kar lahko vidiš v državi s samo 50.000 prebivalci. Otoki so bili tudi dobra priprava na vremenske razmere, ki so nas čakale na Islandiji.

Skoraj dvodnevna plovba do Islandije je minila začuda mirno, potem pa se je začelo zares. V 20-tih dneh smo si ogledali skoraj 18742 slapov, malo manj vulkanov in ne več kot 250 ledenikov, se podili za kiti, tjulnji in puffini, prevozili nešteto potokov in rek (mostovi so Islandiji še redkejši kot sončno vreme), občudovali gejzire, šolsko zakopali Toyoto v ledenik, se potapljali v tektonski prelomnici, plavali med ledenimi gorami in v vročih vrelcih sredi divjine, gledali polarni sij v vsej njegovi veličini, popravljali Toyote utrujene od brutalnih makadamov, spali in kuhali v šotorih v mrazu in dežju … predvsem pa uživali v naravi in ljudeh, tako drugačnimi od vsega, kar poznamo mi, vase zaverovani Evropejci.

Ljubljana – Hamburg – Hirtshals – Torshavn – Seyoisfjordur – Husavik – Reykjavik – Hirtshals – Hamburg – Ljubljana

 Skupaj smo prevozili 10.300 km v 31 dneh

kaj načrtujemo

februar - Laos, Tajska
april - s terenci v Iran
poletje - jadranje Grčija
avgust - Makedonija in Črna gora s terenci