Racing Aid 2011

Racing Aid 2011

 

Vojna v Libiji je sprožila mnoga vprašanja in probleme, s katerimi se je to pot hočeš nočeš morala soočiti tudi Evropa. Stranski produkt te nepravične vojne je bila tudi množica libijskih beguncev v Tuniziji.

Skupina nemških zdravnikov, ki sodelujejo na puščavskih dirkah v severni Afriki, pod vodstvom Dr. Ellen Geiger-Disselhoff se je odločila za zasebno pobudo pomoči beguncem. Prednost te pobude, v primerjavi z organizirano pomočjo držav EU, je bila bistveno večja učinkovitost izvedbe. Ker je organizacija potekala brez prisotnosti države, je lahko projekt stekel takoj, brez običajnih birokratskih zapletov. Največja prednost projekta pa je bila uporaba terenskih tovornjakov, ki jih uporabljamo za podporo na puščavskih dirkah. Ta je zagotavljala hitro dostavo pomoči tudi v najbolj odročne kraje v puščavi, kamor običajni tovornjaki pač nimajo dostopa. V juliju in avgustu 2011 je tako skupina v Nemčiji zbrala več kot 60 ton pomoči, od hrane in oblačil, do zdravil in medicinske opreme. Pomoč je bila namenjena v južno Tunizijo, v področje okoli mesta Douz in otok Djerba, kjer se je nahajalo največ libijskih beguncev.

Ker področje južne Tunizije precej dobro poznam, s to ekipo zdravnikov pa smo dobri znanci z dirk, me je Ellen prosila, če bi lahko vodil skupino, ki je bila namenjena na področje Douza in okolice. Drugo skupino je vodil njen mož Marc. Tako smo v začetku septembra z šestimi kamioni z ladjo GNV-ja prečkali Sredozemlje in se v dveh skupinah odpravili proti jugu Tunizije. S mnogimi zapleti in precejšnjo pomočjo mojih tunizijskih prijateljev, smo v dveh dneh razdelili 20 ton hrane, medicinske opreme in oblačil. Vsi domačini, ki smo jih srečevali na poti in pri razdeljevanju, so pokazali izjemno hvaležnost za našo pomoč.

Kdor hitro da, dvakrat da, pravi slovenski pregovor. 60 ton je mogoče samo kaplja v morje pomoči, ki jo potrebuje v vsiljeni vojni uničena Libija, vendar je pokazala, da nekaj razmišljajočih in solidarnih posameznikov lahko naredi več, kot vsi politiki skupaj, s svojimi lepo zvenečimi, zlaganimi besedami.

kaj načrtujemo

februar - Laos, Tajska
april - s terenci v Iran
poletje - jadranje Grčija
avgust - Makedonija in Črna gora s terenci