Izrael 2000

Izrael in Jordanija – poletje 2000

Izrael je kar precej vroča dežela. Posebej vroče je julija in avgusta. Poletje 2000 pa je bilo po povprečnih temperaturah najtoplejše poletje v zadnjih 50 letih. Vse to skupaj predstavlja dovolj dober razlog, da smo se dve družini v avgustu odpravili na dvotedensko toplo potepanje po Izraelu. Temperatura v Eilatu na primer, kjer smo preživeli drugo polovico dopusta se je redno gibala okoli 45 stopinj Celzija. Bilo nas je 7, mi trije in Andrej z Katarino in dvemi deklicami (Ana 7 in Eva 9 let). Najmlajšega člana družine (Luka 2 leti) so na srečo pustili doma, ker je bilo kljub vsemu malo prevroče.

Sprva smo se nameravali na pot odpraviti kar s trajekti in svojimi avtomobili . Cene trajektov pa so v visoki sezoni tako zasoljene, tako da je izračun pokazal, da je ceneje v Izrael potovati z letalom in tam najeti avtomobil.

Pri rezervaciji za rent-a-car se je pojavilo kar nekaj problemov, vendar nas je kombi ob peti uri zjutraj, ko na letališče Ben Gurion prileti airbus Adrie Airways, čakal na parkirišču.

Prvi del potepanja je bil namenjen krščanski zgodovini, z ogledom praktično vseh krščanskih svetih krajev. Za organizacijo tega dela je bil odgovoren Andrej, drugi bolj rekreaciji in počitku namenjen teden, pa sem koordiniral jaz.

Pot nas je vodila iz Tel Aviva preko Haife do Galilejskega jezera (Tabha, Capernaum, Tiberias), potem pa preko Nazaretha in Jericha do Jerusalema in Betlehema. V Jerusalemu smo ostali dobra dva dni in si ogledali prav vse, kar je bilo v starem mestu možno videti.

Z vožnjo z žičnico na Masado pri Mrtvem morju smo zaključili zgodovinsko – duhovni del potovanja.

Glavna posebnost Mrtvega morja je seveda, zaradi velike koncentracije soli izredno gosta in slana voda, ki te drži na površini kot plutovinast zamašek. V svetu bolj znani, pa so kozmetični proizvodi narejeni iz mineralov, ki jih kar z bagri kopljejo iz morja. Zabavna se mi je zdela židovska podjetnost, ko svetovno znano zdravilno blato iz morja prodajajo po 10 USD za 500 gramov, 50 metrov stran pa si ga lahko z lopato brezplačno nakoplješ cel tovornjak. Temperatura zraka ob Mrtvem morju (najglobja depresija na svetu – 400 m) je bila precej čez 40 stopinj Celzija, voda v morju pa je imela 38 stopinj Celzija. Bolj zabavno je bilo, da je imela hladna voda za prhanje v kopalnici hotela, kjer smo stanovali skoraj 50 stopinj Celzija.

Teden v Eilatu je bil razen ogleda Petre v celoti posvečen potapljanju. Ker ima tudi Mojca opravljen potapljaški izpit, sem si lahko izposodil dva popolna kompleta opreme, tako da smo se praktično cele dneve potapljali. Andrej se je po prvih poskusih tako navdušil, da je v tednu dni naredil vsaj 8 potopov, poleg tega pa je opravil tudi vse praktične vaje za najnižjo kategorijo potapljača. Mojca se je po več kot 10-tih letih spet podala z opremo v vodo, Maša pa je tako ali tako pod vodo kot doma. Za štiri dni se nam je pridružil še moj izraelski prijatelj Roy z družino, ki je s sinom ravno končal začetni potapljaški tečaj in je bil željan potapljanja. Ker sem moral biti seveda z vsakim posebej v vodi pri njegovem potopu, sem v tednu dni opravil vsaj 20 potopov.

Za ljubitelje živali in življenja v morju je ena lepših stvari v Eilatu Dolphin reef, kjer živi popolnoma svobodno 11 delfinov. Dopoldne plavajo v zalivu in se igrajo z obiskovalci, popoldne pa se večinoma odpravijo na potep na odprto morje. Za ne prav nizko ceno je mogoče plavati in se potapljati s avtonomno potapljaško opremo skupaj z temi prijaznimi sesalci. Ker je potapljanje (spet seveda za še dodatno doplačilo) dovoljeno že otrokom starejših od 8 let, smo malo prilagodili Anina leta, tako da so šli na potop vsi trije otroci in midva z Andrejem.

Eden od naših etapnih ciljev je bila tudi Petra v Jordaniji. Že pred leti sva z Janezom poskušala priti tja, vendar so naju na jordanski meji zavrnili, ker za razliko od večine ostalih držav (npr ZDA, Hrvaška, Jugoslavija, Češka …), Slovenci vizuma ne moremo dobiti na meji, ampak samo v Ljubljani. To pot smo si vizume preskrbeli že mesec dni pred odhodom. Ker je prestop meje z najetim izraelskim vozlim praktično nemogoč, smo ga pustili na izraelski strani meje in se v Jordanijo odpravili kar peš. Z arabskimi taksiji, seveda brez klimatskih naprav, smo potem brez težav prišli do približno 150 km oddaljene Petre in do večera tudi uspešno nazaj. Mejni prehod se namreč zapre ob 22:00 in če to uro zamudiš, ti preostane samo vožnja do Aqabe in noč v enem od jordanskih hotelov. Agencije v Eilatu prodajajo tak izlet za nekaj več kot 200 USD, mi pa smo za enak program porabili približno 70 USD na osebo.

Izrael v nobeni kombinaciji ni poceni turistični cilj, ga je pa vredno obiskati, po možnosti jeseni ali spomladi. Z potapljaškega, zgodovinskega in kulinaričnega vidika je Izrael pravi raj in ob primerni velikosti skupine, ter pravi sezoni je lahko enotedenski izlet na Bližnji vzhod, združen s potapljanjem in zabavo, ter skupaj z izborno lokalno hrano, še v okvirih normalnih družinskih počitniških proračunov.

Pri povratku napovedanem za četrto uro zjutraj je imela Adria Airways, tako kot pri prihodu pred štirinajstimi dnevi, spet več kot uro zamudo. Letalski potniki pač potrpimo, ker druge izbire tako ali tako nimamo.

Sedaj ko sem zopet doma na špagetih in dunajskih zrezkih srčno upam, da si bom kmalu spet lahko privoščil houmus in pito, skupaj z hladnim sokom guave.

kaj načrtujemo

februar - Laos, Tajska
april - s terenci v Iran
poletje - jadranje Grčija
avgust - Makedonija in Črna gora s terenci